Stjernehimmelen mars-mai 2002

Av Terje Bjerkgård

Planetene

Merkur er lengst unna oss og på baksiden av Sola den 7. april, det som kalles øvre konjunksjon. Etter det blir planeten aftenstjerne og klatrer gradvis oppover på himmelen utover i måneden. Den har "stevnemøte" med Venus, Mars og Saturn i slutten av april, mens Jupiter befinner seg lenger unna. De fire førstnevnte planetene er samlet innenfor et område på bare 10o i perioden 3. til 10. mai. Det trengs nok prismekikkert for å se dem på grunn av den lyse kveldshimmelen i vest. 13. og 14. mai får planetene selskap av en relativt tynn månesigd, som attpåtil okkulterer Saturn (se nedenfor).

Venus var i øvre konjunksjon 15. januar og blir gradvis en flottere aftenstjerne utover i mars og april. Den 15. og 16. mars passerer en meget tynn månesigd planeten på kveldshimmelen. I slutten av mars går planeten ned 2 timer etter Sola, mens det er hele 3 timer i slutten april og utover i mai. Helt i slutten av mai passerer Venus 2o nord for Jupiter.

Mars står fremdeles oppe på vesthimmelen om kvelden, men har bleknet mye siden årsskiftet. Det er vel egentlig bare samstillingen med de andre planetene i begynnelsen av mai som er verdt å nevne. I begynnelsen av mai har lysstyrken avtatt til 1.6. mag og den tilsynelatende diameteren er knappe 4".

Jupiter står fremdeles temmelig gunstig til høyt oppe på vesthimmelen, men siden opposisjonen ved årsskiftet har planeten per. 1. april fjernet seg 150 millioner km lenger vekk fra oss (tilsv. avstanden Jorda-Sola), lysstyrken har gått ned fra –2.7 til –2.2 mag., mens ekvatordiameteren har avtatt fra 47" til 38". 1. juni er avstanden blitt ytterligere 130 millioner km større og planeten er da hele 900 millioner km unna oss.

Saturn blir okkultert av månen to ganger i løpet av denne perioden og er i en meget tett samstilling med asteroiden Vesta. Sistnevnte begivenhet skjer natten mellom 19. og 20. mars og Vesta passerer da bare 2 bueminutter sør for Saturn. Vesta er noe mer lyssterk enn Saturns største måne, Titan.

 

 

 

(Illustrasjon laget med Starry Night Pro).

 

 

 

Den første okkultasjonen skjer 16. april og varer i Trondheim fra 22.30 til 23.30. Månen er da bare 15% opplyst, så dette er en svært gunstig okkultasjon, om enn bare ca. 17° over horisonten med okkultasjonens start.

 

 

Saturn blir igjen okkultert av Månen den 14. mai, denne gangen i fullt dagslys! I Trondheim starter okkultasjonen kl. 08.54 og avsluttes 09.14. Her er månen en svært tynn sigd (kun 4% opplyst). Den befinner seg 20 grader øst for Sola. Okkultasjonen er synlig med prismekikkert.

Uranus og Neptun ligger begge i nærheten av Sola og kan ikke observeres før til høsten igjen.

Pluto står gunstig til for observasjon på morgenhimmelen i april og midt på natten utover i mai. Planeten befinner seg i stjernebildet Ophiuchus (slangebæreren) og er på det høyeste ca. 15o over horisonten i sør. Lysstyrken er bare 13.8 mag, den står lavt på himmelen, så det trengs minst et 10 tommers teleskop for å observere planeten. Detaljkart kan skaffes fra redaktøren ved forespørsel. Det er for øvrig også kart i Astronomi 1/2002.

Kometer

C/2002 C1 (Ikeya-Zhang) ble oppdaget 1. februar 2002. Ved oppdagelsen var C/2002 C1 av total lysstyrke 8 1/2-9. Det forventes at kometen når lysstyrke 4.0, kanskje 3.5 mag., i slutten av mars. Som kartet viser vil kometen bli stadig lettere å observere pga. økende lysstyrke og at den kommer høyere opp på himmelen. Fra slutten av mars blir den faktisk synlig hele døgnet fra våre breddegrader. Det er dessuten mye som tyder på at den vil utvikle en betydelig hale i ukene etter perihelpassasjen. Allerede i begynnelsen av mars hadde kometen en hale med utstrekning på over en grad og kunne så vidt skimtes med det blotte øyet.