Nytt Planetarium i Trondheim.
(Av Birger Andresen, Trondheim Astronomiske Forening)

Publisert i NAS' Astronomi nr. 1/99, side 57 og TAF's medlemsblad nr. 1/99, side 4 og 5.

Vitensenteret i Trondheim har en stund disponert et mobilt, oppblåsbart planetarium. Rett før jul ble et større, permanent planetarium åpnet i Vitensenterets bygg på hjørnet av Kjøpmannsgata og Kongens gate i Trondheim sentrum. Foreløpig er det faste visninger for vanlig publikum kun lørdager, samt på noen ukedager f.eks. i forbindelse med høytider. I tillegg er det mulig å avtale spesielle visninger for grupper på andre dager. Det jobbes med å ha visninger for vanlig publikum også på en fast ukedag.

Planetariebygget består av en ca. 5 meters kuppel av glassfiber. I sentrum står prosjektøren som er en liten lyskilde som er montert i en ramme som roteres med en motor for å simulere stjernenes rotasjon om polpunktet. Rammen kan tippes slik at polstjernen kan være alt fra senit til i horisonten. Over lyskilden og ned i den roterende rammen tres en tynn, sort sylinder i plast med hull for de ulike stjernene. Planetariet har pr. i dag to slike stjernesylindre, en med stjernebildenes omriss inntegnet, og en som kun viser selve stjernene. Planetene kan simuleres med egne små speil som monteres på stjernesylinderen etter behov. Det er plass til 25-30 personer i planetariet.

På visningene fortelles legender hovedsakelig fra Gresk mytologi om hvordan dyr, helter og monstre endte opp som stjernebilder på himmelen. Det fortelles også hvordan man med utgangspunkt i Karlsvogna og Orion kan finne andre stjernebilder og interessante objekter som f.eks. Oriontåken og Andromedatåken. Det fortelles også om planetenes vandring i dyrekretsen, og litt om stjerners farge og avstander i universet. I visninger som Trondheim Astronomiske Forening holder, brukes det i tillegg overhead-prosjektør og lysbildefremviser. Disse brukes blant annet når det snakkes om kometer, meteorer, meteoritter og stjerners fødsel, liv og død. Både profesjonelle lysbilder og foreningens egne amatørbilder brukes.

De besøkende viser stor interesse for alle de spennende objektene på stjernehimmelen. Planetariet er også blitt vist betydelig interesse både fra lokalpressen og lokale radiostasjoner.

For ytterligere informasjon, kontakt Vitensenteret, Postboks 4379, Hospitalsløkkan, 7002 Trondheim (tlf. 73 59 61 23) eller Trondheim Astronomiske Forening v/Birger Andresen, Alfred Trønsdals veg 15, 7033 Trondheim (tlf. 73 93 22 69, Epost : birger.andresen@fesil.no).

_______________________________

Sist oppdatert : 07. mai 1999.