Månen kler seg i rødt

Av Thomas Jacobsson (Fra Corona nr. 4/99)

De siste årene har vi ikke vært bortskjemte med totale måneformørkelser i Norge, men på morgenen den 21. januar 2000, vil Norge (og Trøndelag) oppleve den første formørkelsen i det nye årtusenet. Månen befinner seg på det aktuelle tidspunktet i retning vest-sørvest.

Måneformørkelser inntreffer når fullmånen befinner seg i en knute, dvs. at Månen ligger nøyaktig i Jordas vinkelplan i rommet. En måneformørkelse har flere stadier. Den entrer penumbraen (halvskyggen), den entrer umbraen (helskyggen), den forlater umbraen og forlater til slutt penumbraen. Under den totale fasen av en måneformørkelse, vil månen få en rødlig farge. Dette skyldes at sollys brytes i atmosfæren, og det røde lyset krummes så kraftig at det lyser opp Månen. Dette fenomenet inntreffer imidlertid kun ved totale formørkelser, eller partielle formørkelser svært nær 100%. Dette er fordi sollyset Månen reflekterer er langt kraftigere enn det avbøyde røde lyset. Formørkelsen neste år vil være synlig fra hele landet.

Knuter

Månebanen har en helning i forhold til Jordas baneplan, og av og til krysser Månen dette planet. Disse krysningspunktene kalles månebanens knuter. I enkelte tilfeller faller knutepunktet sammen med fullmånen, og vi opplever en måneformørkelse. Dersom knuten krysses ved nymåne, får vi en solformørkelse.

Red

Formørkelsen

På morgenen den 21. januar kl. 3.03 entrer Månen penumbraen. Formørkelsen har nå begynt, men er i praksis ikke merkbar for det menneskelige øyet. Først 58 minutter senere, klokken 4.01, entrer Månen umbraen, og nå kan Månens bevegelse gjennom den svarte skyggekjeglen fra Jorda følges. Maksimum inntreffer klokken 5.44. Klokken 7.25 forlater den umbraen igjen, og det hele avsluttes klokken 8.24 - litt over en time før månen går ned.

Den totalt formørkede Månen er betydelig mørkere enn en vanlig fullmåne. Dessuten er fargen, som nevnt, en ganske annen. Prøv og se om du kan se andre fargetoner idet rødskjæret kommer. Rapporter fra den partielle formørkelsen den 23. mars 1997 forteller om mange fargenyanser av rødt, oransje og mer grønnlige farger. Dette var altså ikke noen total formørkelse, som den som kommer nå i januar 2000. Følg derfor med når den partielle fasen går mot slutten. Slike "fargeshow" er riktignok ikke vanlige, men en kan jo håpe. En så rikt farget måne, som en får håpe på, kan en jo ikke gå glipp av...

Ta bilder av hendelsen

Som allerede nevnt, er Månen atskillig mørkere under en formørkelse enn vanlig ved fullmåne. Dette fører til at lengre eksponeringstider er påkrevd. For å kompensere litt for dette, er det klokt å velge en "rask" film med fin kornighet og fargegjengivelse. Gode filmer til dette formålet kan være Fuji Superia 800/Super G 800 Plus, Fuji Superia 400/Super G 400 Plus, Kodak PJ800 Ektapress og Kodak Portra 400VC. De to filmene fra Fuji er vanlige, og fås kjøpt stort sett overalt. Ektapress og Portra er ikke fullt så vanlige, men det gjør egentlig ikke så mye. Hvis jeg skal få si min egen mening, er Fujis 800-film det beste valget. Den gir, sammen med Ektapress, best lysstyrke (800 ISO), god fargegjengivelse og svært fine korn - lysstyrken tatt i betraktning. For å få en anelse av hva slags eksponeringer som egner seg, kan den følgende tabellen være til hjelp.

Filmhastighet Fullmåne Partiell i umbraen Total
400 ISO 1/250 - 1/125 sek 1/125 - 10 sek 10< sek
800 ISO 1/500 - 1/250 sek 1/250 - 5 sek 5< sek

Blender

  • For fullmånen gjelder eksponeringene for blender 16
  • Når Månen kommer i kontakt med umbraen, blir det brått mer interessant. Nå kan skyggen fra Jorden sees på Månen, og eksponeringene må økes betydelig frem mot totaliteten. Det samme gjelder blenderen, som bør ligge på 5.6-11
  • Nå kommer høydepunktet. Månen er blitt mørk - og rød. Nå må lange eksponeringer til, og blenderen bør åpnes til noen av de mest lyssterke trinnene.

Da skulle det vel bare være å runde av, og håpe på fint vær den 21. januar. Skulle det være noe du lurer på, kan jeg nås på tlf. 72 58 62 23/936 51 787.

_____________________________

Lagt inn : 06. januar 2000