Spontantur med iridium, astroide og bolide.
(Av Magnus Reigstad, TAF)

Birger Andresen, Brit Kristiansen, Brit's ektemann og meg selv tok tirsdag den 10. mars en spontantur til skytebana ved Jonsvatnet for å utnytte det sjeldne klarværet som var den kvelden. Målet med turen var å observere astroiden Vesta og å kanskje få sett komet C/1998 M5 (LINEAR). Ingen av oss hadde observert en astroide tidligere, og vi var derfor ivrige over å kanskje få muligheten denne kvelden. Birger hadde med seg to prismekikkerter, en 7x50 Fujinon og en 20x80 Celestron, som begge var godt egnet til å observere Vesta.

Iridium-bluss
Birger og jeg hadde merket oss at en Iridium satellitt skulle blusse opp omtrent på den tiden vi skulle møte Brit og mannen hennes ved skytebanen. Vi nådde ikke helt fram, så vi stoppet på den lite traffikerte veien langs Jonsvatnet. Med hodene ut av hvert vårt bilvindu så vi det flotte -2 mag. oppblusset.

Bolide
Da det begynte å bli skikkelig mørkt og vi kjente kulda i fingrer og tær fikk vi kveldens store overaskelse fra oven. En bolide (sterkt stjerneskudd/meteor) med -4 mag suste ned mot horisonten akkompagnert av jubelrop fra Brit. Boliden beveget seg relativt sakte gjennom stjernebilde Krepsen, og delte seg i tillegg i tre deler mot slutten av levetiden. Den var virkelig et fantastisk syn for øyet.

Astroide
Etter å ha fordøyd noen av inntrykkene fra boliden, startet vi det møysomlige arbeidet med å finne astroiden Vesta. Denne har store deler av vinteren stått godt til for observasjon, og hadde nå omkring 6,9 mag. I begynnelsen av februar var magnituden til astroiden på 6,2 mag, og det var da mulig å se den med det blotte øye med svært gode forhold. Men slik forholdene var denne kvelden (grensemagnitude ca. 5) var en god prismekikkert helt nødvendig. Etter mye frem og tilbake, sjekking og dobbeltsjekking av stjernekart, var vi tilslutt sikker på at vi hadde lokalisert Vesta i prismekikketen.

Observasjonsforholdene ble gradvis dårligere utover kvelden, noe som gjorde det umulig å få observert kometen som hadde 10 mag. Kvelden var absolutt ikke bortkastet av den grunn, vi hadde sett en fantastisk bolide og kunne krysse av i den metale astrologgen eller, i en vikelig notisbok som Brit gjør, at vi hadde observert en astroide.

På de to internettsidene http://www.astro.uio.no/ita/DNP/nineplanets/asteroids.html og http://oposite.stsci.edu/pubinfo/pr/95/20.html finnes det endel informasjon om astroider, og også noe spesielt om Vesta. Dere finner også noen bilder av Vesta som Hubbel teleskopet tok i 1995. Det er tatt noen bilder i 1998 også, men vi må nok vente en stund til før disse bildene er tilgjengelige.

______________________________

Sist oppdatert : 03. mai 1999.